Om Smålands Gille



Smålands Gille har funnits i Göteborg i mer än 130 år


Det var fattigt i Småland på 1800-talet. De små stugorna var fulla av folk, ofta tre generationer, och marken utanför räckte ej till för att ge mat åt alla. Den äldste sonen fick stanna kvar och ta över gården, de övriga fick ge sig iväg för att söka arbete. Drömmen för många var Amerika, men för att komma dit krävdes pengar för biljetten till det nya landet i väster. Många sökte sig till Göteborg och smålänningarna var kända för att vara arbetsamma, ärliga och kluriga och fick ofta bra arbeten. Många fick det så bra i Göteborg att man övergav tanken på att fortsätta till Amerika.

I början av 1870-talet fanns det några levnadsglada pojkar som träffades på ett kafé i Haga. Här sjöng man smålandsvisor och då ofta i stämmor. Man fortsatta med att spela teater och flyttade då till anrika restaurangen Henriksberg, vars grundare hette Henrik Johansson och kom från Småland. 1873 bildades så Gillet.

Tanken på en egen stuga växte sig allt starkare och 1905 kunde man inviga Smålandsstugan i Slottsskogen som alltjämt är centrum för Gillets sammankomster och utveckling. Sången har fortfarande stort utrymme i verksamheten och alla sammankomster avslutas med Smålandssången.

Det finns mycket att berätta om när det gäller Smålands Gille och Smålandsstugan och bästa sättet att få veta mera är att besöka stugan vid någon söndagsvisning eller att bli medlem.

Du är välkommen!




Från invigningen av Smålandsstugan i Slottsskogen
i Göteborg. “Nämdeman” och “nämdemansmora” 
och deras son “Kalle” tar utanför stugan
emot gäster.